« Terug

Delta Ostrea

Bij Delta Ostrea kweken wij twee soorten oesters: de Zeeuwse Platte Oester en de Zeeuwse Creusen. De enige overeenkomst tussen deze twee oesters is dat ze allebei in de Grevelingen en de Oosterschelde gekweekt worden.

Download brochure Majestic
Download brochure Royal de Zeelande

Zeeuwse Platte

De Zeeuwse oester wordt ook wel Zeeuwse platte, le Platte, Belon, flat oyster of native oyster genoemd. De Zeeuwse platte oester heeft de meest verfijnde smaak onder de oesters. Deze smaak is langzaam tot stand gekomen want deze oester is pas rijp voor consumptie na 5 tot 6 jaar. Ze heeft een ronde gladde schelp, waarvan de maten in nullen wordt aangegeven (1/0, 2/0, 3/0, 4/0, 5/0, voor de maten klik hier). De Zeeuwse oester is een schaars goed, omdat ze door de snelgroeiende Zeeuwse Creusen wordt verdreven en omdat de platte oester zich moeilijker voortplant. Door deze schaarste komen de platte oesters steeds vaker uit Ierland en Denemarken. Ze zijn verkrijgbaar van september tot en met april.

Delta Zeeuwse Creuse

De creuse heet ook wel bolle, holle, wilde, Japanse of Portugese oester. Deze oester voelt zich zeer goed thuis in de Nederlandse wateren en dankzij haar veel kortere voortplantingscyclus (3 tot 4 jaar) kan zij in grote hoeveelheden gekweekt worden. Deze oester heeft in tegenstelling tot de platte oester een diepe kom en een veel grilliger gevormde buitenkant dan de Zeeuwse platte oester. De maten van de holle oesters staan in Romeinse cijfers (I, II, III IV).

Delta Ostrea Historie:

In 1999 is Delta-Ostrea is opgericht door Adriaan van de Plasse. Het begon in een oude scheepscontainer als inpakloods en met slechts 10 hectare aan oesterpercelen. Met thans 235 hectare oesterpercelen en een jaarlijkse productie van +/- 600 ton oesters is Delta-Ostrea de grootste oesterkweker van Nederland.

Oesterkweek

Oester worden gekweekt op de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Het zaad van de oesters noemen we oesterbroed. Wij gebruiken lege mosselschelpen om dit oesterbroed op te vangen. De oesters worden dus geboren op een mosselschelp. Deze schelp dient als anker waar het oesterbroed houvast aan heeft. De mosselschelpen worden uitgezaaid op zogenaamde oesterbroedgrond. Het oesterbroed valt vanaf Juli tot Augustus. Vanaf broed tot consumptieoester zijn we 4 jaar verder. Ook de oesters worden regelmatig opgevist en verzaaid om zodoende een sterke en mooi gevormde oester op de markt te kunnen brengen. Oesterkweek is intensief en bewerkelijk, maar het eindproduct mag er dan ook zijn. Onze Zeeuwse oesters zijn bekend om hun goede kwaliteit en degelijkheid. De smaak is dan ook heel bijzonder. De afzet van onze oesters gaat voornamelijk naar België, Duitsland,Frankrijk,Spanje en Italië.

Affine Adriaan van de Plasse
Het affineren van oesters is onze specialiteit. Gedurende 4 tot 6 weken worden de oesters bewaard in de nostalgische oesterputten van Yerseke. Ieder etmaal worden de oesters voorzien van vers Oosterschelde water waardoor de oesters ontdaan worden van slib en zand. Door het regelmatig droogzetten van de oesterputten wordt de sluitspier sterker en krijgen de oesters een topconditie waardoor het vocht langer in de schelp blijft bij aankoop.

Verpakken
Na de laatste fase van het verfijnen worden de oesters uit de putten gehaald. Na het wassen met zuiver Oosterschelde-water worden de oesters met veel zorg verpakt volgens de Franse methode, en voorzien van een laagje zeewier waardoor het vochtgehalte van de oesters in de verpakking op peil blijft. Onze oesters zijn zowel verkrijgbaar in de traditionele houten verpakking als de lekvrije verpakking. Om de oester in optimale topconditie te houden tot aankoop adviseren wij de houten verpakking.